Ornontowice Ornontowice
Edukacja Zdrowie Bezpieczeństwo Kultura Sport Wydarzenia i imprezy
Gmina Głos Ornontowic Komunikacja Parafia Linki  
Pomoc społeczna
Urząd gminy
Władze gminy
Gospodarka
Śląskie
Tablica ogłoszeń
Partnerstwo
Strona główna

 Ornontowicka Kopa

Wersja do druku drukuj

Ornontowicka Kopa

PLACKI KOKOSOWE:

- 6 białek
- 12 dużych łyżek cukru
- 400 g wiórek kokosowych

BAKALIE:
- 1 puszka ananasu
- 100 g rodzynek
- 200 g spirytusu
- 100 g migdałów

KREM:
- 1 kostka masła
- 2 jaja
- 4 łyżki cukru
- 250-200 ml śmietany słodkiej 30-36%

PLACKI KOKOSOWE: Białka z cukrem ubić na sztywną pianę na gorąco(tzn. włożyć garnek z białkiem i cukrem do miski z ciepłą wodą, ok. 40 stopni C). Do ubitych białek dodać wiórki kokosowe ciągle mieszając, następnie formować placki różnej wielkości od największego do najmniejszego (aby uformować kopiec) na formie wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

BAKALIE: Ananas pokroić w paski, rodzynki sparzyć wodą, odcedzić, zostawić do wychłodnięcia, a następnie namoczyć w zalewie spirytusowej i zostawić na noc. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w paseczki.

KREM: Masło zmiksować lub utrzeć na puszysto, jaja ubić z cukrem. Ubite jaja wlewać powoli cienką strużką do masła cały czas mieszając, dodać spirytusu. Bakalie wymieszać razem z kremem. Placki kokosowe nasączyć sokiem z ananasu i przełożyć kremem w kolejności od największego do najmniejszego placka. Ubić 1 śmietanę kremówkę 30-36% na sztywno. Kopiec z placków i kremu oblać śmietaną, udekorować ananasem i posypać startą gorzką czekoladą.

SMACZNEGO! 

"Ornontowicka Kopa" zajęła 1 miejsce na Festiwalu Kuchni Śląskiej w 2006 roku. 

 

 

 

dodano 2012-12-27 22:05:16 przez

  « Powrót