W sobotę 9 czerwca na Cieszyńskim rynku odbył się II Festiwal Kuchni Śląskiej. W kategorii amatorzy zwyciężyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Ornontowic. Ich „Łobiod śląski na beztydziyń” zachwycił podniebienia jury.
Impreza rozpoczęła się o godzinie 13:00. Wtedy też zespoły rozpoczęły gotowanie. Na stoiskach gastronomicznych można było znaleźć wszystko. Zupy, desery, przystawki, no i przede wszystkim ornontowicki „Łobiod na beztydziyń (czyli Chachor szałot, kotlet z kością i kompot z bani) przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w składzie: Lidia Szary, Bronisława Porębska, Janina Nocoń oraz Irena Cyprys. Panie miały szczególny powód do dumy, gdyż tytuł Eksperta Śląskich Smaków oraz „Złoty Durszlak” zdobyły również w ubiegłym roku za „Kopę Ornontowicką”.
Całej zabawie towarzyszył bogaty program artystyczny. Wystąpili m. in. Zespół Pieśni i Tańca Śląsk im. Stanisława Hadyny oraz kapela podwórkowa Śląskie Bajery z Ornontowic. Show kabaretowe przedstawiła Joanna Bartel, znana wszystkim jako Andzia z serialu „Święta Wojna”.
Gmina Ornontowice wystawiła swoje stanowisko promocyjne gdzie można było zobaczyć izbę śląską oraz spróbować jak smakuje kołocz i Ornontowicka Kopa.
Tak więc II Festiwal Kuchni Śląskiej odebrany był bardzo pozytywnie. Miejmy nadzieję, że kolejne lata przyniosą następne nagrody dla Ornontowic.
dodano 2008-05-08 11:39:12 przez