Ornontowice Ornontowice
Edukacja Zdrowie Bezpieczeństwo Kultura Sport Wydarzenia i imprezy
Gmina Głos Ornontowic Komunikacja Parafia Linki  
Pomoc społeczna
Urząd gminy
Władze gminy
Gospodarka
Śląskie
Tablica ogłoszeń
Partnerstwo
Strona główna

 Ciaper kapusta

Wersja do druku drukuj

CIAPER KAPUSTA Z ŻEBERKAMI:


  • 2 kg kapusty kiszonej

  • 2 kg żeberek

  • 2 łyżki smalcu

  • warzywa: seler, por, cebula, marchewka

  • 2 ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • 3 ziarnka ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • pieprz biały

  • 2 kg ziemniaków

 

Wykonanie:

Żeberka umyć, pokroić na porcje, ugotować w wodzie z dodatkiem wszystkich warzyw. Mięso gotować ponad godzinę aż stanie się miękkie. Kapustę pokroić i ugotować. Dodać ziele angielskie i liść laurowy (po ugotowaniu można te dodatki usunąć). Kapustę odcedzić i dodać do niej wywar z gotujących się żeberek, wymieszać i doprawić pieprzem. Ugotować ziemniaki, utłuc, dodać do nich smalec i pieprz biały. Przyprawione ziemniaki wymieszać z kapustą (jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodać wywaru) i podawać z żeberkami.

 

dodano 2012-12-27 22:21:52 przez

  « Powrót